Reklama

alt

Mazowiecka  „hajstra”

Martyna  Adamowicz 

Gimnazjum Publiczne im. Armii Krajowej w Długosiodle

Opiekun: Hanna Śniadała

 

Ochrona prawna jaką w 1952 r. otoczono w Polsce bociana czarnego( inaczej nazywanego „hajstra”), pozwoliła na ocalenie tego rzadkiego gatunku z rodziny bocianowatych. Liczebność tego ptaka w naszym kraju, dzięki rygorystycznej ochronie, jest największa w całej Europie.

Kilka słów na początek...

Bocian czarny to jeden z gatunków objętych przez polskie państwo ochroną. Ptaki tego gatunku zamieszkują głównie wschodnią Europę i Azję. Są to płochliwe stworzenia. Można je spotkać niemal w całej Polsce, choć ich liczebność jest niewielka. Szczególnie upodobały sobie lasy Małaszku na obszarze Puszczy Białej. Minimalny wiek bocianów czarnych to 18 lat.

Wygląd

Hajstry to duże ptaki o czarnym upierzeniu, oprócz białego brzucha i spodu ogona. Nogi i dziób są barwy czerwonej. Długość ciała to ok. 1m, a rozpiętość skrzydeł wynosi ok. 1,75-2 m. Samce są nieco większe, połysk ich upierzenia jest intensywniejszy, mają też odrobinę silniejszy i czerwieńszy dziób niż samice.

Gniazdowanie

W przeciwieństwie do bocianów białych, hajstry gniazdują w miejscach odludnych. Najchętniej wybierają drzewa o szerokich, mocnych konarach. Najliczniej występują na obszarach z rozlewiskami, bagnami. Nic więc dziwnego, że tak licznie zamieszkują tereny Puszczy Białej. Na terytoriach cichych, niezamieszkałych chętnie budują obszerne gniazda z gałęzi i patyków, które wykorzystują przez wiele lat.

Żerowanie

Hajstry lubią żerować na obszarach zalanych wodą. Do ich ulubionych technik łowieckich należy brodzenie w płytkiej wodzie. W razie konieczności bociany czarne mogą szukać pokarmu nawet 10 km od gniazda.

Pokarm

Ich ulubione pożywienie to ryby, płazy, pijawki, gryzonie, gady i wodne owady. Zjadają przede wszystkim ryby, tj. młode szczupaki, piskorze, sumiki karłowate, karasie itp.

Pisklęta

Samica i samiec wysiadują średnio 3-5 jaj przez 32-40 dni. Małe bociany są karmione przez rodziców przez ok. półtora miesiąca. Osobniki młodociane mają upierzenie brązowawe, matowe, a dziób i nogi zielonkawe. Pisklęta potrzebują ok. 400-500g pokarmu dziennie. W razie zaniepokojenia( np. pojawienia się człowieka w pobliżu) pisklęta zwracają pokarm. Młode bociana czarnego uzyskują dojrzałość płciową najwcześniej w 3 roku życia.

Stosunek do ludzi

Praca z tym gatunkiem ptaków nie należy do łatwych. Pisklęta bociana czarnego są zupełnie innego usposobienia niż bociana białego. Małe hajstry w celu obrony atakują ręce i twarz ludzi, zwracają pokarm, syczą, uciekają. Próba obrączkowania piskląt bociana czarnego wymaga od wykonującego wielkiej wytrwałości.

Zimowanie

Hajstry podróżują do tropikalnej Afryki. Wędrówka jesienna bocianów czarnych rozpoczyna się ok. 2 tygodni po odlocie białych, możemy więc dłużej cieszyć się ich obecnością. Do swych gniazd powracają z nadejściem wiosny.

Mieszkańcy Puszczy Białej mają wielkie szczęście, mogą bowiem cieszyć się obecnością na swoim terenie ptaków tak unikatowych, jak bociany czarne. Związana jest jednak z tym przywilejem duża odpowiedzialność. Musimy troszczyć się o te niezwykłe ptaki. Nie tylko jako mieszkańcy Małaszka, Puszczy Białej, Mazowsza, Polski czy Europy, ale Ziemi. Nie możemy dopuścić, by kolejne pokolenia ludzi musiały cieszyć się widokiem tak nietuzinkowego ptaka jak bocian czarny jedynie za sprawą fotografii, czy obrazów. Najlepszą metodą ochrony tego gatunku będzie niewątpliwie zapewnienie mu jak najdogodniejszych warunków bytu, czyli ciszy i niezmąconego spokoju.

alt

Gdzie założyć gniazdo...?